Wat is palmolie en waar wordt het voor gebruikt?

Veel mensen hebben geen idee wat palmolie is en waar palmolie voor gebruikt wordt, terwijl de kans ontzettend groot is dat ze wel eens palmolie gegeten of gebruikt hebben. Dat mensen dit niet weten, heeft er dan ook mee te maken dat je aan het uiterlijk van een product vaak niet kan zien of er palmolie in verwerkt zit. Tegenwoordig zit palmolie verwerkt in erg veel producten. Het zijn zelfs zoveel producten, dat je er vanuit kan gaan dat het in dertig tot veertig procent van de producten zit die je in de supermarkt kunt aanschaffen. Wil je meer weten over palmolie en waarvoor het gebruikt wordt? Dan is het aan te raden om dit artikel eens te lezen. 

 

Palmolie is goedkoop en bevat veel vet

Een van de redenen dat de westerse wereld veel palmolie gebruikt voor het maken van producten, is het feit dat palmolie veel vet bevat. Het is een van de beste oliën die je kan gebruiken voor het maken van bepaalde producten en daarnaast is palmolie erg goedkoop. Het voordeel hiervan is dat de producten in de supermarkt ook goedkoper zijn en dat is voordelig voor de consument. Dat palmolie goedkoop geproduceerd kan worden, heeft ermee te maken dat palmbomen in grote aantallen gekweekt worden in Zuid-Amerika. 

 

Nederland wilt alleen duurzame palmolie

Er is veel gedoe over palmolie en dat heeft ermee te maken dat er voor het produceren van palmolie grote delen van het regenwoud verloren gaan. Dit is niet alleen erg slecht voor het milieu, maar ook zorgt het ervoor dat veel planten en dieren op zoek moeten gaan naar een nieuw leefgebied. Producenten van producten waar veel palmolie in verwerkt zitten, weten dat dit niet goed is en proberen hier gezamenlijk verandering in te brengen. Dit wordt gedaan door duurzame palmolie te gebruiken, maar what is sustainable palm oil? Duurzame palmolie wordt alleen gekweekt door plantages en boeren die niet uitbreiden. Door deze plantages en boeren wordt er dus geen nieuw regenwoud verwoest om plaats te maken voor nieuwe plantages. 

 

In welke producten zit er palmolie?

Nu je weet dat er in ontzettend veel producten palmolie zit en de kans ook groot is dat je ooit palmolie hebt gegeten, is de kans vrij groot dat je wilt weten in welke producten palmolie zit. Enkele van de vele producten waar palmolie in zitten, zijn koekjes, noedels en schoonmaakmiddelen. Om deze producten te kunnen produceren, is er veel vet nodig. Als hier margarine of een andere soort vet voor gebruikt moet worden, dan kun je je wel voorstellen dat de producten een stuk duurder zouden worden.

Related Posts