Wat gebeurt er precies als je ouder wordt?

Er wordt wel eens gezegd dat de veroudering van een persoon pas echt zichtbaar wordt nadat het 35ste jaar gepasseerd is. Veroudering is meestal te zien aan iemands huid, bijvoorbeeld doordat diegene rimpels krijgt. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals onder andere blootstelling aan ultraviolette stralen, hormonen, roken, luchtverontreiniging, het klimaat waarin iemand leeft en uiteraard ook iemands voeding. Hierbij is het belangrijk dat iemand gevarieerd eet en voldoende beweging heeft. Voedingssupplementen zoals een multivitamine kunnen in sommige gevallen daarin een aanvulling vormen, maar vervangen een gezonde levensstijl niet. Het is echter wel gebleken dat ouderen niet altijd genoeg vitamines binnenkrijgen, omdat ze bijvoorbeeld minder eten dan voorheen.

Vertraging lichaamsprocessen

Een verouderde huid vertoont naast rimpels, ook veranderingen in de kleur en functie. Een gele kleur ontstaat namelijk door de afbraak van elastine in de huid en dit wordt met name veroorzaakt door de blootstelling aan zon. Ook wordt de huid steeds droger en kan hij kwetsbaarder zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook sneller blauwe plekken krijgen op oudere leeftijd. Dit komt ook doordat het herstellend vermogen van een persoon afneemt, de hormoonproductie vermindert en omdat organen en de bloedsomloop trager gaan werken. Zo is ook onderzocht dat resveratrol een positief effect kan geven op de hart en bloedvaten. Deskundige David Sinclair die onderzoek heeft gedaan naar veroudering, heeft een formule geadviseerd hiervoor en deze is verwerkt in NMN capsules. Dit supplement geeft natuurlijk nog steeds geen volledige zekerheid dat de verouderingsprocessen vertraagd worden. Het belangrijkste blijft toch in de basis om een gezonde levensstijl aan te houden en daarin genoeg rust te nemen.

Geheugenverlies

De hersenen gaan, net zoals andere lichaamsdelen, ook door een verandering heen naarmate je ouder wordt. Één van de meest kenmerkende gevolgen van veroudering is daarom ook wel geheugenverlies. Dit gebeurt echter pas vaak op zeer oude leeftijd. Dit begint vaak met vergeetachtigheid. Bij de ene persoon gebeurt dit op een vroegere leeftijd dan de andere persoon. Hierbij is het ook belangrijk dat iemand voldoende blijft bewegen om de hersenen actief te houden, maar ook een goede nachtrust is hierin belangrijk. Om de hersenen te prikkelen, zou je ook nieuwe dingen kunnen proberen zoals een nieuwe hobby oppakken of over een nieuw onderwerp iets leren. Maar ook een puzzel of een andere ‘braingame’ kan ervoor zorgen dat de hersenen gestimuleerd blijven worden. Ook wordt er zelfs gezegd dat door het goed blijven kauwen, het hart sneller gaat kloppen en daardoor de hersenen ook beter doorbloed worden.

Related Posts