Heb jij al nagedacht over je uitvaart?

Het is voor veel mensen een eng idee om over het eigen overlijden en de uitvaart na te denken en er lang bij stil te staan. We stellen dit moment dan ook liefst zo lang mogelijk uit omdat we ervan uitgaan dat het nog lang niet aan de orde is. Helaas verloopt het leven lang niet altijd zoals we zouden willen en is dit moment er eerder dan we voorzien hadden. Bij het overlijden van een dierbare staan de nabestaanden voor moeilijke keuzes op een emotioneel moment. Hoe graag zouden ze je niet willen vragen hoe jij het zou willen, maar dat kan niet meer. Maar dit is niet het geval als je bij leven al je laatste wensen kenbaar maakt om zo je naasten op het moment van je overlijden hiervan te ontzorgen. Zij zullen hier vast en zeker steun en troost uit halen.

Je laatste wensen bij leven kenbaar maken

Er zijn verschillende manieren waarop je bij leven kenbaar kunt maken wat je laatste wensen zijn en hoe je wilt dat je uitvaart verloopt. Je kunt hier de mensen die het dichtst bij je staan op een mondelinge en informele manier over informeren, maar je kunt dit evengoed doen in de vorm van een testament of laten opnemen in het contract van je uitvaartverzekering. Het voordeel aan de laatste twee manieren is natuurlijk dat dit schriftelijk is en dat je wensen bij een onafhankelijke partij bewaard worden tot op het moment van je overlijden. Zo heb je een absolute zekerheid dat je wensen ook effectief zullen uitgevoerd worden zoals jij ze hebt beschreven.

De uitvaartverzorger staat in voor de uitvoering van jouw laatste wensen

Als je een testament hebt opgemaakt waarin jouw uitvaart Amsterdam beschreven staat, is het de notaris die dit document zal overhandigen aan de door jou gekozen uitvaartverzorger. In het geval van een uitvaartverzekering zal de verzekering hiervoor zorgen en als je naasten weten wat er moet gebeuren, zullen zij de uitvaartverzorger hierover inlichten. Het is een hele geruststelling voor jou om te weten dat je naasten zich geen zorgen hoeven te maken én het is een hele geruststelling voor je naasten om te weten dat de uitvaart helemaal naar jouw wensen verloopt. Wat jij hebt aangegeven, zal ook gebeuren, daar hoef je geen moment aan te twijfelen. De opbaring, de begroeting, de dienst, de begrafenis of crematie, het samenzijn en de laatste rustplaats, je kunt het helemaal zelf bepalen en kenbaar maken.

Related Posts